Cu darul si mila lui Dumnezeu impreuna cu binecuvantarea arhiereasca a luat fiinta in anul 1999 schitul de maicute cu hramul in cinstea unui sfant roman contemporan cu noi, dar care a sihastrit foarte putin la noi in tara, la Manastirea Neamt, si mai mult timp in Tara Sfanta unde s-a si proslavit ca Mare Sfant. Este vorba de Sf. Ioan Iacob care este mult iubit de poporul roman.

          Izvorul evlaviei crestinilor ortodocsi pentru sfantul nostru sta atat in viata lui curata si sfanta, in sfintele lui moaste, cat si in scrierile preacuviosiei Sale care sunt daruite noua ca un balsam frumos mirositor trimise din pustia Hozevei unde si-a petrecut ultimii ani ai vietii sale. Petrecand in aspre nevointe prin mai multe manastiri din Tara Sfanta s-a stabilit in pestera unde odinioara fusese si Sf. Ana - mama Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu - loc in care s-a desavarsit duhovniceste prin rugaciune, post si multe alte nevointe calugaresti garnisite cu "regina virtutilor" aceasta fiind tocmai smerenia.

          Aceeasi evlavie care tinde spre paroxism a dat imbold duhovnicesc la doua maicute si un preot sa inceapa construirea schitului de la stadiul de faneata.

          Desi au trecut 5 ani de la demararea constructiei totusi ne consideram in faza incipienta a santierului datorita lipsei acute de fonduri banesti si materiale de constructie.

          Avem planuri de viitor pe care credem, cu multa nadejde, ca le vom duce la bun sfarsit cu ajutorul lui Dumnezeu, al Maicii Sale si al Sf. Ioan Iacob Romanul, chiar daca accesul pana la schit se face doar cu tractorul, drumul fiind intr-o stare deplorabila, chiar daca suntem neputincioase fizic, insa nu si duhovniceste, deoarece numai Dumnezeu stie ostenelile noastre atat in rugaciune ziua si noaptea cat si in participarea la constructie.

          Dumnezeu, Prea Milostiv si Prea Bun fiind, obisnuieste sa trimita mangaieri, bucurii, sprijin prin oameni de buna credinta. Pentru ca nu ne-a parasit nici o clipa de cand ne-am adunat in comuna Moroeni, judetul Dambovita precum Sfintii Apostoli, din diverse zone ale tarii, ajungand la numarul de 9 maicute, nu gasim cuvinte potrivite prin care sa multumim Domnului Hristos si nadajduim sa fim in continuare in paza Sfintiei Sale.

          Avem telul nobil de a sluji lui Dumnezeu cu multa ravna, pentru cele sfinte, mijlocind si pentru cei cu inima curata care cauta sa-l cunoasca pe Stapaul nostru in toata marinimia Lui sufleteasca.

          Daca spune Proorocul David "laudati pe Dumnezeu intru Sfintii Lui" avem garantia ca atunci cand il chemam pe Sf. Ioan Iacob in ajutor si il cinstim cu multa evlavie, negresit si fara sa intarzie va mijloci pentru noi in fata Divanului Sfintei Treimi, urmand ca Tatal Ceresc sa trimita tuturor celor care I se inchina mangaieri in boala, suferinta, saracie asa incat fiecare sa prospere atat material cat mai ales spiritual.

          Prin urmare apelam la generozitatea celor cu inima mare si calduroasa ca sa ne sprijine cu un lucru cat de mic sau o suma pecuniara infinitezimal de mica sau un sprijin moral, acestea ajutandu-ne enorm de mult sa continuam lucrarea mareata de suflet, deoarece am construit o biserica in miniatura, insa ne dorim un sfant locas mai incapator si camere de locuit mult mai multe ca sa vietuim in conditii umane si sa putem primi atat oaspeti cat si noi pretendenti la cea mai frumoasa traire, cea monahala.

          Toti cei care vor contribui la continuarea edificiului duhovnicesc isi pun temelie solida sufletului lor, ajungand astfel la limanul mantuirii, salvandu-se din torentul faradelegilor, din naufragiul pacatelor, deoarece diluviul duhovnicesc instituit de diavol ameninta mereu pe toti prin pierderea comuniunii cu Dumnezeu si cu sfintii Lui.

          Noi, maicutele acestui sfant locas, fagaduim, avand dealtfel datorie morala, ca va vom pomeni pe toti binefacatorii nostri cu mare evlavie in smeritele noastre rugaciuni din fiecare zi si de la miezul noptii, implorandu-L pe Bunul Dumnezeu sa intervina, cu marinimia Sa care-L caracterizeaza, ori de cate ori navalesc necazurile, lipsurile de tot felul, bolile, adica atunci cand aveti mai multa nevoie de un prieten sincer, asa incat sa aveti parte de progres din toate punctele de vedere.

          Zona pitoreasca de la poalele Muntelui Bucegi, unde a randuit Bunul Dumnezeu sa-Si aleaga loc de rugaciune, va indeamna si va asteapta la meditatie duhovniceasca, la reculegere sufleteasca atunci cand sufletul va este incarcat de zaduful vietii, ca impreuna sa formam un buchet de rugaciuni pe care il daruim lui Dumnezeu, aratandu-ne astfel recunostinta fata de El si multumirea profunda pentru binefacerile Lui de zi cu zi.

          Il rugam pe Dumnezeu sa trimita din inaltul cerului binecuvantarea Divina peste toti care au inteles sensul milosteniei, virtute ce iarta noian de pacate, si ne vor sprijini cu un lucru cat de mic ar fi el.

          In speranta ca veti fi receptivi la rugamintea noastra ne-am dori sa ne informati in scris sau telefonic despre decizia luata de Dumneavoastra in urma citirii acestor randuri, chiar daca raspunsul nu va fi afirmativ.

          Va multumim din suflet si numai pentru ca ati avut rabdarea de a citi dorinta noastra, rugandu-L pe Bunul Dumnezeu, dar si pe Sfintii Sai, sa va ocroteasca de tot ce-i rau.

          Daca trebuie sa trimitem cerere sau contract de sponsorizare va rugam sa ne informati si indata vom aduce.

continuare